Centrul Educational QuoVadis

Cum copiii devin Narcisiști

almost 7 years ago
Cum copiii devin Narcisiști

Conform rezultatului unui studiu, părinții sunt cei care își transformă copii în narcisiști prin supra aprecierea lor, Și aici nu ne referim la dezvoltarea încrederii în sine, care se capătă mai mult prin manifestarea tandreții față de copil.

Profesorul Brad Bushman, unul din autorii studiului, a spus:

“Copiii se comportă astfel doar atunci cînd părinții le afirmă că sunt mai speciali decît alții, ceea ce nu poate fi util nici pentru ei și nici pentru societate.”

Studiul dat este primul care și-a pus drept scop studierea copiilor o perioadă mai îndelungată pentru a înțelege cum se dezvoltă narcisismul.

În cadrul acestui studiu, cercetătorii au urmărit comportamentul a 565 de copii din Olanda care aveau vîrsta între 7-11 ani. Aceasta fiind vîrsta critică cînd se manifestă calitățile legate de narcisism.

Copii au fost testați bazîndu-se pe trăsăturile tipice de personalitate a narcisistului, de exemplu parerea că ești mai bun decît ceilalți oameni.

Părinții copiilor, la fel au fost întrebați despre copiii lor.

Profesorul Bushman a explicat că studiul său i-a schimbat felul său de a fi părinte.

“Cînd am început în anii ’90 să realizez acest studiu, consideram că copiii mei ar trebui tratați precum ar fi extra-speciali. Acum sunt conștient că nu este correct așa.

Este important să ne arătăm afecțiunea față de copii pentru că aceasta ajută la dezvoltarea încrederiii în sine, dar supra aprecierea lor promovează narcisismul pronunțat.”

Crearea micilor narcisiști

Prealabil studiului în cauză au fost identificați părinții care își supra apreciază copiii. Pentru aceasta ei au fost întrebați dacă copiii lor știu despre “Regina Alberta” și “Istorioara Iepurașului Benson”. Deși ambele istorii au fost inventate de cercetători, cîțiva părinți au declarat că copii lor le cunosc destul de bine.

Eddie Brummelman, co-autorul studiului, a spus:

“Părinții care își supra apreciază copii au tendința de a declara că copilul lor are cunoștințe în diferite domenii, chiar și cînd acestea care nu există.”

Desigur supra aprecierea copilului nu este unica cauză care duce la apariția narcisismului, mai sunt și factorii genetici și ale mediului în care se află. “Unii copii sunt mai predispuși decît alți să devină narcisiști atunci cînd părinții îi supra apreciază.”

Recomandarea dlui Brummelman este că:

“Ar fi necesară o instruire a părinților, care i-ar învăța cum să își exprime afecțiunea și aprecierea față de copii, fără a le da de înțeles că sunt superiori celorlalți sau că sunt îndreptățiți la careva privilegii”.

Studiul a fost publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences ( Brummelman et al., 2015)