Este probabil prima și cea mai importantă întrebare pe care și-o pun toți cei care doresc să învețe o limbă străină.
Sigur mai întâi de toate depinde de: profesor, timpul personal disponibil, mediul în care se studiază, materiale și nu în ultimul rând, dorință. Nu uitați inclusiv de interesul personal pentru limba pe care doriți să o învățați, răspunzând la întrebările – studierea ei este o necesitate sau doar o curiozitate? O învățați pentru a emigra sau pentru călătorii? Care este disponibilitatea resurselor de studiere, adică limba este una rară sau dimpotrivă foarte populară?
Uite că cei de la Foreign Service Institute au făcut un clasament potrivit căruia cele mai vorbite limbi ale lumii se împart în cinci categorii în funcție de dificultate.
Așadar, din categoria întâi fac parte: daneza, olandeza, franceza, italiana, norvegiana, portugheza, româna, spaniola, suedeza. Pentru a le învăța la nivel de comunicare este nevoie de circa 23-24 de săptămâni. Apropo, limbile olandeză, daneză și suedeză au rădăcini comune cu engleza, ceea ce înseamnă pot fi învățate destul de ușor dacă o stăpâniți foarte bine pe cea din urmă.
Din categoria a doua face parte limba germană, care necesită pentru studiu circa 30 de săptămâni.
A treia categorie include: indoneziana, malaieza, swahili. Cercetătorii cred că aproximativ 36 de săptămâni este nevoie pentru a le cunoaște.
În cea de-a patra categorie intră: albaneza, amharica, armeana, azera, bengaleza, bosniaca, bulgara, greaca, hindi. Se cer 44 de săptămâni pentru a le cunoaște.
Și ultima categorie, cea de-a cincea conține limbile: arabă, cantoneză (dialect al limbii chineze), mandarină, japoneză, coreeană. Pentru studierea lor e nevoie de aproximativ 88 de săptămâni.
Cercetătorii aceluiași institut sunt de părere că pentru studierea oricărei limbi din prima grupă este nevoie de aproximativ 480 de ore, iar pentru celelalte – de circa 720 de ore. Astfel, dacă am avea la dispoziție circa 10 ore pe zi , am putea să posedăm la un nivel destul de bun o limbă nouă în aproximativ o lună și jumătate, iar una mai dificilă – în vreo două luni și jumătate. Depinde de dorința fiecăruia în cât timp ar putea să cunoască nivelul introductiv A1 (Breakthrough), nivelul de bază A2 (Waystage), nivelul intermediar B1 (Threshold), cel post intermediar B2 (Vantage), nivelul autonom C1, sau ultimul nivel de stăpânire C2. Iar dacă am studia cel puțin o oră în fiecare zi, cel mai probabil că am putea ajunge la A1 în decurs de 12 săptămâni.
Țineți minte! Studierea unei limbi străine nu este o procedură mecanică. Orice limbă străină se învață prin multă practică.