Copiii după natură sunt fire curioase. Lor le place să pună întrebări și să exploreze lumea din jur. Există multe moduri de a alimenta curiozitatea copiilor – începând chiar din bucătărie.
Procesul gătirii împreună cu copiii poate fi unul dezordonat, dar rezultatul final va fi unul delicios cu siguranță. Implicarea copiilor în bucătărie la prima vederenu ne pare atât de importantă, dar impactul acesta asupra abilității lor estesurprinzător.
Potrivit expertului educației copiilor, bucătrului-șef și autorului AnnabelKarmel ”Timpul petrecut în procesul gătirii cu copiii, nu va genera doar amintirifericite, dar va deveni ocazia excelentă de a le învăța abilități neprețuite, în special importanța unei alimentații sănătoase”.
După opinia experților cel mai important lucru pe care îl puteți face pentrusănătatea dvs și copiilor dvs este să gătiți acasă. Implicarea copiilor la o vârstă fragedă va evalua o deprindere care va avea beneficii pe tot parcursul vieții:
Încrederea în sine.
Cînd copii ajută la pregătirea unei mese, ei simt un sentiment de mîndrie deoarece au contribuit la un mare proces. Ei au fost parte din echipă. Încrederea pe care ei vor dezvolta ca rezultat, îi vor ajuta să participe la diferite activități de grup.
Conexiunea.
Ideea constă în prepararea bucatelor împreună cu copiii ci nu de sine stătător.Aceasta va fi o demonstrație perfectă a încrederii dvs, precum o să vă conecteze și mai mult.
Întărim ceea ce învățăm la școală.
Gătitul este un mod uimitor de a pune competențele lor în acțiune. Ei vor măsura cantitatea, vor înmulți, vor împarte ingridientele, aceasta la rîndul său dezvoltă și memoria. Cantitatea ”educației” în gătit este într-adevăr fenominală, deoarece o pun la practică. Astfel ei aplică conceptele pe care le învață, facînd gătitul semnificativ.
O minte sănătoasă.
În procesul gătirii, putem să le educăm despre proprietățile alimentelor, să le explicăm de ce este important să ne alimentăm corect, astfel copiii vor percepe mai bine informația, deoarece este prezentă imaginea vizuală.
A fi recunoscători.
Copii cu cât mai mult se vor implica în procesul gătitului, cu atît vor înțelege mai bine ce înseamnă timp și efort. Din cauza experienței, ei în mod natural vor valorifica mesele și vor fi mai recunoscători.
Empatia.
Copii noștri învață empatie atunci cînd gătesc. Empatia față de bucătarul care a muncit din greu să o prepare, ei învață să accepte, să îmbrățișeze diferitelucruri. Ei vor privi altfel chiar și la bucate ce le plac mai puțin.
Gătitul e o aventură.
Experimentarea în bucătărie poate fi distractivă, mai ales dacă îi lăsați să facă o mică dezordine. Planificați, pregătiți-i și lasați-i să fie creativi. Dacă veți trata bucătăria ca un fundal jucăuț pentru învățare- ei vor face asta fără chiar să știe.
Magia se întîmplă la bucătărie.
De la ingridiente- la bucate deliciose. Copiii vor fi martori, cum acest proces,transformă ingridientele în bucatele preferate și delicioase. Oare nu este ca untruc magic?
Scînteile imaginației
Gătitul îi învață să-și imagineaze cum ar trebui să arate rezultatul final. În plus cînd e timpul decorării, copii au ocazia să fie creativi și artistici în acțiunilelor.
Dezvoltăm coordonarea.
Sporturile și arta nu sunt unicile sfere pentru a dezvolta coordonarea vizual-tactilă la copil. Pe măsură ce copiii lucrează cu diverse ingridiente, felul lor de a amestica, de a ridica, pune la practică coordonarea vizual-tactilă, care vaîmbunătăți gîndirea spațială.
Îmbunătățim abilitățile motorii fine.
Acțiunile precum, amesticarea, turnarea, mixarea ajut la dezvoltarea abilităților motorii fine. Puteți să oferiți obiecte ușoare pentru a le deschidesau a le desface. Copilul are o gamă variată de obiecte în bucătărie pentu asimți diferite materiale și texturi.
Percepem conceptul Cauza & efect.
Se amestecă două ingridiente împreună și poof! Textura se schimbă într-oclipă. Apoi, coaceți elementele în cuptor și peste 20 min ele arată complet diferit. Aceste concepte de cauză- efect sunt comune în raționamentul nostru zilnic, dar copii învață să perceapă cum acțiunile lor pot crea schimbări.
Sensul responsabilității
Învațați-i pe copii să gătească responsabil, stabilind reguli privind siguranța, ordinea și manierele. Apoi dați-le sarcini independente în funție de vîrstă. Lăsași-i să încerce, să se distreze. Dar explicați, de asemenea că au o misiunede realizat și că sunt membrii valuroși ale echipei dvs.
Cum să începeți să gătiți cu copiii? Experții sugerează să începeți cu ceea ceeste cel mai simplu de preparat cum ar fi micul dejun sau cele mai simple recete carenu necesită multe ingridiente.
Gătitul este procesul ideal pentru a petrece timpul cu familia, pentru a vedea efortul/ curiozitatea copilului. Pentru crearea unei noi memorii și descoperirea unei noi pasiuni.
Gătitul alături de copii poate fi atît de amuzant deși trebuie să fim gata săfacem ordnie dublu. Micuții noștri sunt foarte talentați, nu ezitați să le oferiți șansa să vă ofere ajutor în prepararea bucatelor. Transformați-vă spre exemplu weekendul într-o aventură culinară, în care copiii vor deveni mici bucătari.