Centrul Educational QuoVadis

6 metode de menținere a nivelului de cunoaștere a limbilor străine

about 6 years ago
6 metode de menținere a nivelului de cunoaștere a limbilor străine

Cum putem să menținem nivelul de cunoaștere a unei limbi în momentele când facem o pauză, să zicem că pentru… perioada verii? Or, nepracticată, ea începe să fie uitată, iar abilitățile, oricât de bine nu ar fi fixate, încep să se piardă. Cert e că nimeni nu vrea s-o ia de la început…! Dacă tocmai sunteți în situația când ați luat o pauză în procesul de studiu, găsiți mai jos câteva tehnici utile care pot fi folosite pentru a nu uita cele învățate deja. Cum?

  1. Purtând zilnic discuții cu nativii, care ne ajută să nu uităm formulele de salut, să formulăm corect întrebările și să creem propoziții enunțiative. Apropo, nu ignorați cuvântul – zilnic, el fiind cheia în procesul de mentenanță. Zilnic câte puțin! Internetul ne poate veni în ajutor. E suficient un singur click în motoarele de căutare și putem găsi o sumedenie de grupuri de discuție, chat-uri, la temele care ne interesează și cărora putem să ne alăturăm.
  2. Testele, rebusurile, cuvintele încrucișate etc., sunt o metodă foarte bună de a nu uita cuvintele deja învățate, dar și de a ne îmbunătăți nivelul de cunoaștere a limbii aflate în proces de studiu. De unde le găsim? De oriunde. Ca de obicei, cele mai accesibile sunt cele din mediul online.
  3. Să nu uităm nici de metoda clasică – citirea literaturii sau a presei străine. La întrebarea “ce să citim?” fiecare poate decide pentru sine, în dependență de preferințele proprii – detectivi, basme, romane etc.
  4. Un alt mod de îmbunătățire a abilităților lingvistice este vizionarea filmelor în limba studiată. Din nou, fiecare alege filmul în dependență de nivelul său de cunoaștere a limbii.
  5. Scriind și făcând diferite notițe. Scopul acestui sfat este de a utiliza la maximum cuvintele deja învățate, iar o dată cu ele de a învăța/asocia altele noi.
  6. Încercând să o facem pe profesorul de limbi străine pe care s-o predăm celor cu cunoștințe mai vagi. Învățăcei pot deveni oricine – bunici, părinți, frați și surori, etc. Aceasta este o metodă foarte bună care ne ajută să aflăm la ce capitole avem lacune în procesul de asimilare a limbii.

Toate aceste sfaturi sunt foarte utile în menținera și chiar îmbunătățirea celor patru componente de bază în procesul de studiere a limbilor străine: vorbire, ascultare, citire și scriere. Important e ca acest lucru să se întâmple zi de zi, fără pauze. Dacă cunoașteți și alte metode de îmbunătățire a nivelul de cunoștințe ale limbilor străine (aflate în standby mode) rugăm să le lăsați în comentarii.