Centrul Educational QuoVadis

Învățăm o Limbă Străină în Timpul Somnului?!

almost 10 years ago
Învățăm o Limbă Străină în Timpul Somnului?!

Conform unui studiu elvețian cuvintele noi pot fi mai ușor învățate prin ascultare în timpul somnului. Vă pare un truc prea frumos să fie adevărat?! Cercetătorii demonstrează că învățarea unei limbi noi în timpul somnului este posibilă.

Cum poate ceva ascultat în timp ce dormi să aibă un efect pe termen lung asupra procesului de învățare?! Un studiu nou sugerează, totuși, că vechiul truc de învățare în somn s-ar putea să fie real și eficient.

Cercetătorii de la universitățile elvețiene Zurich și Fribourg au încercat să verifice dacă elevii care învață olandeza și-ar putea îmbunătăți memoria prin ascultarea repetată a cuvintelor în timpul somnului (Schreiner & Rasch, 2014).

Astfel, în cadrul experimentului, la ora 22.00 h, studenților (- vorbitori nativi de limbă germană) li s-a cerut să învețe un șir de cuvinte în pereche în limba olandeză și germană. După care, o jumătate a grupului, a mers la culcare, iar cealaltă jumătate nu. În continuare, grupurile, inclusiv studenții care dormeau, au ascultat o redare a unor cuvinte-pereche pe care le-au învățat mai devreme. Scopul experimentului era de a verifica dacă audierea repetată a unor cuvinte ar putea avea un efect benefic suplimentar.

Unul dintre autorii studiului, Björn Rasch, subliniază, însă, că doar ascultarea cuvintelor, în timp ce dormim nu este suficientă. Redarea în timpul somnului a unor cuvinte necunoscute nu are nici un efect. Autorul atenționează că pot fi memorate cu succes numai cuvintele învățate înainte de a merge la culcare.

Ulterior, la ora 02.00, grupurile au susținut un test. Surprinzator, a fost faptul că cei care au dormit s-au descurcat mai bine la cuvintele ascultate în timpul somnului, decît cei care n-au avut parte de somn. Cei care n-au dormit s-au descurcat în egală măsură în privința cuvintelor învățate anterior și audiate de pe banda, precum și în privința celor care nu au fost audiate.

În acest mod, studiul sugerează ca ascultarea cuvintelor în timpul somnului ne poate ajuta să învățăm, probabil deoarece subiectul învățat se activează din nou în creier.

Dr. Rasch este optimist cu privire la utilizarea practică a acestei metode, fiind ușor de folosit în viața de zi cu zi și poate fi preluată de către oricine, subliniază acesta.

Cercetatorii au descoperit ca procesul de învățare are loc în timpul somnului NonREM, – somnul profund, fără vise, care cel mai des are loc în prima jumătate a nopții. De aceea, în cazul în care mergeți la culcare la orele 23.00, va trebui să faceți audieri între orele 00.00 și 2.00 după miezul nopții. Volumul de ascultare va fi foarte scăzut, încît să nu treziți pe nimeni și vor fi audiate doar cuvintele învățate înainte de a merge la culcare.