Centrul Educational QuoVadis

De la ce vîrstă e corect să înceapă un copil învățarea unei limbi străine?

over 8 years ago
De la ce vîrstă e corect să înceapă un copil învățarea unei limbi străine?

De-abia vorbește limba maternă, cum să învețe o limbă străină precum engleza/germana/ franceza? Oare are rost să-l chinui atît de dreveme? Dacă începe de mic să studieze, ce va mai face la școală?! Cum îți dai seama că copilul este pregătit pentru asimilarea unei limbi străine? Și este oare adevărat că este bine de studiat cît mai multe limbi în primii ani de viață?

Sunt întrebări frecvente pe care și le pune un părinte cînd bebelușul său abia începe să vorbească.

Studii în domeniu deja au demonstrat că momentul cel mai potrivit ca un copil să însușească o limbă straină este în primii 3-4 ani de viață. Și cei care încep de la o vârstă fragedă să înveţe două sau chiar trei limbi în paralel au numai de câştigat – aceasta contribuind din plin la dezvoltarea abilităților intelectuale, îmbunătățind memoria și concentrarea copilului și la creșterea nivelului de inteligență.

Se pare că și șansele de a învăța mai corect și de a vorbi fluent o limbă străină sunt mai mari atunci cînd copilul începe să o studieze de la 2-3 anișori. La această vîrstă un copil reține foarte ușor tot ce vede sau aude, memorizînd – între 20 și 30 de cuvinte noi în fiecare zi.

Cum să-ți dai seama dacă copilul tău este pregătit să învețe o limbă străină? Este foarte ușor,- cel mai important indiciu este pronunția corectă în limba maternă.

În procesul asimilării unei limbi străine este foarte importantă metoda folosită. La vârste mici fiind recomandată învățarea prin cât mai multă comunicare. De aceea, simpla expunere a copilului la informație, cum ar fi programe de învățare pe televizor sau calculator, nu e suficientă. E absolut esențial ca copilul să interacționeze cu o persoană din preajma sa. Totodată în procesul de predare/învățare este important să-i fie dezvoltată nevoia de a vorbi în limba străină, de altfel totul va rămâne la stadiul de joc.

Este bine ca copilul să înceapă învățarea limbii străine în grupuri mici în cadrul grădinițelor, fie centrelor de dezvoltare timpurie. Spre deosebire de orele individuale, în acest fel piciul tău va putea interacționa cu alți copii de aceeași vîrstă. Astfel procesul de învățare se va asocia cu joacă și cu distracție.

Specialiștii recomandă ca la început să nu vă așteptați la progrese vizibile foarte mari și să nu vă faceți griji dacă după o perioadă de timp de frecventare a unor cursuri de dezvoltare timpurie, micuțul nu spune niciun cuvânt în limba străină. Explicația este că mulți copii învăța pasiv.

Spre deosebire de învățarea la vîrste mai înaintate, la vîrste foarte mici copiii nu au încă capacitatea de a reda ce au învățat – și asta îi face pe părinți mai nesiguri în privința succesului studiului.

De obicei rezultatele devin vizibile mult mai tîrziu cînd aceștia capătă abilitatea să gândească în ambele limbi, ceea ce ulterior, odată cu trecerea anilor, e greu de atins.

Cercetările au demonstrat că un copil care învață limba străină după vîrsta de 10 ani este puțin probabil că o va vorbi vreodată ca un nativ. Pentru copilul este expus la studiu înainte de pubertate – șansele de a deprinde ușor limbile străine și chiar de a le vorbi cu accent nativ sunt mai crescute.

De aceea, nu amînați prea mult procesul învățării limbilor străine, căci cu timpul asimilarea pentru copilul tău va fi tot mai grea.

Dacă ai citit cu atenție articolul și ești părinte, probabil ești grăbit să înregistrezi copilul la unul din centrele de dezvoltare pentru copii din Chișinău, care oferă inclusiv servicii de învățare a unei limbi străine, de regulă aceasta fiind limba engleză. Succes în noul tărîm al cunoașterii! Abia așteptăm să împărtășești și cu noi noua voastră experiență!